Opis
"Laktoferyna – niezwykłe białko" jest rozprawą prezentującą aktualny stan wiedzy, dotyczący tego wciąż nie do końca poznanego białka. Historia laktoferyny sięga ponad 70 lat, kiedy to została odkryta w mleku krowim i ludzkim, wzbudzając zainteresowanie wielu uczonych. Badaniem różnych aspektów aktywności laktoferyny zajmują się obecnie naukowcy na całym świecie. Również w Polsce rośnie zainteresowanie tym białkiem.
Do tej pory przeprowadzono wiele badań, w tym prób klinicznych, potwierdzających jego skuteczność w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Zarówno bydlęca, jak i ludzka laktoferyna mogą być pozyskiwane na skalę przemysłową, co umożliwia ich zastosowanie jako dodatków do żywności i suplementów diety. Prawdopodobnie również niebawem wejdą na rynek leki, zawierające to cenne białko, przeznaczone do leczenia, m.in. zakażeń, sepsy, alergii, osteoporozy czy raka.
Najważniejszą rolą białka jest obrona organizmu przed różnymi zarazkami i nowotworami, ochrona jelit, pomoc w przyswajaniu żelaza oraz regulacja metabolizmu kości. Nieoceniona jest rola, jaką białko dostarczane z mlekiem matki odgrywa w najwcześniejszym okresie naszego życia.
Autorką tej interesującej monografii jest dr Jolanta Artym z Zakładu Terapii Doświadczalnej Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu.