NOWE WYDANIE VI UZUPEŁNIONE I POPRAWIONE 2019
Autorki niniejszej książki są lekarzami z ponad 40-letnią praktyką. W swojej działalności lekarskiej łączą różnorodne metody leczenia naturalnego jak: ziołolecznictwo, akupunktura, akupresura, homeopatia klasyczna z najnowszymi osiągnięciami medycyny światowej. Całość uzupełnia szczegółowo opracowanym programem zdrowego żywienia.
Naczelną zasadą stosowaną przez autorki jest wieloaspektowe podejście do pacjenta, czyli traktowanie organizmu jako całość (holizm). Podejście holistyczne jest sposobem ujęcia problematyki niniejszej książki. Co za tym idzie - nie leczy się np. wątroby, ucha czy kolana, lecz cały organizm.
Autorki twórczo wykorzystują tradycyjne i doświadczenia z zakresu zdrowego żywienia oraz lecznictwa pochodzące z rozmaitych kultur, między innymi chińskiej, żydowskiej, staropolskiej, łącząc je wszystkie z najnowszymi osiągnięciami medycyny molekularnej.
Spis treści:
rozdział 1 - Ogólne zasady żywienia
rozdział 2 - Przewód pokarmowy
rozdział 3 - Zegar biologiczny człowieka
rozdział 4 - Technika jedzenia
rozdział 5 - Łączenie pokarmów
rozdział 6 - Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
rozdział 7 - Odbudowa przewodu pokarmowego
rozdział 8 - Estrogeny
rozdział 9 - Odżywianie w otyłości
rozdział 10 - Choroba wrzodowa żołądka
rozdział 11 - Kalorie czy energia?
rozdział 12 - Leczenie chlorofilem
rozdział 13 - Makro i mikroelementy
rozdział 14 - Medycyna ziarna
rozdział 15 - Leczenie akupunkturą
rozdział 16 - Akupresura
rozdział 17 - Kalendarz żywieniowy dla europy środkowej
rozdział 18 - Płyny uzupełniające
rozdział 19 - Cholesterol
rozdział 20 - Poznaj swój organizm i zaufaj mu
rozdział 21 - Prawdy i mity
rozdział 22 - Parę uwag na temat trawienia
rozdział 23 - Kilka uwag o kuchni
rozdział 24 - Badania naukowe - czy medycyna przyszłości?
rozdział 25 - Epigenetyka - nowe informacje na temat odżywiania
rozdział 26 - Neurogastroenterologia
rozdział 27 - Terroryzm dietetyczny
rozdział 28 - Proste i skuteczne
rozdział 29 - Przepisy na słodycze
rozdział 30 - Rola bakterii jelitowych
Tytuł: "Leczenie żywieniem"
Autorki: Jadwiga Kempisty lek. med., Urszula Chorzępa lek. med.
Wymiary: 15x21x1
Waga: 250g
Stron: 204
Książka zawiera mnóstwo porad dotyczących zdrowego trybu życia, zdrowego żywienia, a raczej prawidłowego odżywiania, przeplecione przepisami oraz mnóstwem poręcznych wiadomości, abyśmy jak najdłużej cieszyli się Zdrowiem!