Wyjaśnia rolę antyoksydantów (w tym glutationu) w ich neutralizowaniu oraz wskazuje na znaczenie pokarmu roślinnego w profilaktyce antynowotworowej. Przedstawia terapeutyczne zastosowania bioflawonoidów i innych polifenoli. Należą do nich: pycnogenol (OPC) i resveratrol występujące w winogronach, aronii czy açai, związki katechinowe pochodzące z zielonej herbaty, antocyjany, kwasy fenolowe, a także genisteina i fitoestrogeny. Książka zawiera leksykon podstawowych pojęć z zakresu suplementacji odżywiania.
Janusz Dąbrowski, absolwent Politechniki Białostockiej, jest pasjonatem zajmującym się od wielu lat propagowaniem Programu Ochrony Zdrowia (POZ), którego filarami są m.in.:
- uzupełnianie niedoborow pokarmowych poprzez stosowanie naturalnych suplementów diety
- picie krystalicznie czystej, strukturyzowanej heksagonalnie wody
- przeciwdziałanie przyczynom chorób poprzez zastosowanie najnowszych osiągnięć medycyny fizykalnej
Janusz Dąbrowski łączy obszerną wiedzą dotycznącą m.in.odżywiania zdrowotnych właściwości wody oraz magnetostymulacji z praktyką. Zajmuje się prowadzeniem szkoleń dotyczących suplementacji odżywiania, wpływu wody oraz pól magnetycznych na organizm. Obecne propaguje opracowany przez lekarzy Kompleksowy Program Bezpiecznego Odkwaszania, Oczyszczania i Odchudzania Organizmu. Jest autorem 10 ksiażek (w planach kolejne) i ponad 200 artyułów zamieszczonych na różnych portalach.