Opis
Książka w wygodnym, kieszonkowym wydaniu jest przeznaczona dla osób, które stosują dietę niskoenergetyczną. Stosowanie się do podanych we wstępie zaleceń pomoże czytelnikom określić potrzeby energetyczne i zapewnić ich pokrycia przy jednoczesnym dostarczeniu odpowiednich ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Autorki omawiają grupy produktów spożywczych i ich udział w codziennej diecie, a także zapotrzebowanie na energię, białko, węglowodany i tłuszcze w zależności od płci i wieku. W trzecim, uaktualnionym wydaniu książki- zgodnie z nowymi krajowymi oraz wspólnotowymi przepisami prawnymi do obliczania wartości energetycznej- zastosowano współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.W tabelach można znaleźć wartość odżywczą popularnych produktów spożywczych wyrażoną w gramach i porcjach, co ułatwia korzystanie z tabel na co dzień.