Opis
"Maksymilian Fajans" (1825–1890) to drugi z serii „Fotografowie Warszawy” album monograficzny poświęcony wybitnemu twórcy warszawskiemu i prezentujący najcenniejsze fotografie stolicy. Zawiera kilkadziesiąt fotografii, w tym widoki Warszawy i reportaże z życia miasta (m.in. otwarcie mostu Kierbedzia, budowę dworca kolei Warszawsko-Terespolskiej, wnętrze słynnej cukierni Lourse’a w Hotelu Europejskim), portrety wybitnych mieszkańców i osobistości przyjeżdżających do Warszawy, wówczas stolicy Królestwa Polskiego, wykonane w pracowni artysty. W publikacji znalazł się też esej Danuty Jackiewicz (kurator fotografii z Muzeum Narodowego w Warszawie) i kalendarium zdarzeń z dziedziny fotografii (na świecie i w Królestwie Polskim). Maksymilian Fajans fotografią zajmował się przez blisko 20 lat. Dokumentował miejsca i wydarzenia, których nikt nie utrwalił na szklanych negatywach, realizował m.in. aktualne tematy związane z budową infrastruktury ważnych linii kolejowych: warszawsko-terespolskiej i nadwiślańskiej. Wypracował własną technologię wykonywania odbitek fotograficznych, uzyskując koloryt obrazu o głębokim fioletowo-brązowym odcieniu, odmienny od standardowej sepiowej gamy.