Opis
„Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” to druga część serii poradników z przepisami na potrawy, które warto przygotować razem z dziećmi.
Książka zawiera 86 różnorodnych przepisów, które powstały na bazie warzyw i owoców dostępnych w Polsce w okresie jesienno-zimowym.
Żadne z dań nie zawiera mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu i zwykłego cukru. Wszystkie są wegańskie i bezglutenowe.
Przepisy zostały podzielone na działy: Podstawowe, Śniadania, Obiady-kolacje, Desery, Dodatki. Nowością jest dział Zdrowa apteczka, który zawiera 10 prostych receptur na dania, dzięki którym w naturalny sposób zadbamy o zdrowie.
Każdy przepis został opatrzony adnotacją dietetyczną, stworzoną z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce.
W odpowiednim bilansowaniu diety pomocne będzie podsumowanie wartości odżywczych i kalorycznych każdego dania.
Przewodnik po mąkach bezglutenowych przedstawia 21 wartościowych mąk, które warto wykorzystać w kuchni.
Część merytoryczna dla dorosłych to tzw. wademekum dla rodzica, które zawiera:
Obszerny materiał od dietetyka o odporności, probiotykach i prebiotykach,
Zbiór wiadomości na temat potasu oraz witamin: A,C i E,
Informacje o alergii na roztocze kurzu domowego,
Porady dla rodziców alergika w szkole,
Sezonowy kalendarz na jesień i zimę, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców.
W książce znajdują się także:
wiersze (21), z których dzieci dowiedzą się wiele ważnych informacji na temat warzyw, kasz, owoców oraz ich wartości odżywczych, ciekawostki, porady, rebusy, ilustracja „znajdź 12 szczegółów”, samoprzylepne gwiazdki, które służą do oznaczenia ulubionych przepisów, strony „Mój przepis”, na których można zapisać własne pomysły kulinarne.
Z książki mogą korzystać wszyscy, nie tylko alergicy. To odpowiednia pozycja dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i miłośników zdrowego odżywiania.