Opis
Głównym celem prezentowanej książki jest określenie konkurencyjności produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce i pozostałych krajach Unii Europejskiej w handlu wewnątrzwspólnotowym i na rynku światowym. W książce omówiono m.in. teorie rozwoju handlu międzynarodowego oraz instrumenty polityki handlowej z uwzględnieniem specyfiki międzynarodowych obrotów rolnych; istotę konkurencyjności międzynarodowej, główne koncepcje ujmowania jej determinantów oraz wybrane metody pomiaru międzynarodowej zdolności konkurencyjnej, jak również uwarunkowania i wyniki polskiego handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Ponadto Autorzy, Karolina Pawlak i Walenty Poczta, w książce przedstawili rezultaty wskaźnikowej analizy pozycji konkurencyjnej polskiego i unijnego sektora rolno-spożywczego w handlu wewnątrzwspólnotowym i światowym w latach 2004–2008 oraz wyniki projekcji wykonanych przy użyciu modelu równowagi ogólnej Global Trade Analysis Project, dotyczących możliwości rozwoju wymiany handlowej oraz zmian pozycji konkurencyjnej produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce i UE.
Książka jest adresowana do szerokiego grona czytelników zainteresowanych problematyką handlu i konkurencyjności międzynarodowej sektora rolno-spożywczego, w tym dla wykładowców i studentów kierunków ekonomicznych i rolniczych.