Zioła szwedzkie, to nalewka przygotowana głównie z rozmaitych gorzkich składników. Pierwsze mieszanki trafiły do Europy Środkowej prawdopodobnie podczas wojny 30-letniej. Stosowane były wówczas przez szwedzkich lekarzy do opatrywania rannych żołnierzy. Maria Treben żyjąca w latach 1908-1991 była ogromną propagatorką ziół szwedzkich. Ta austriacka zielarka mówiła o sobie, iż zamiłowanie do roślin nosiła w sobie od zawsze, często odwiedzała znajomego leśniczego, który pokazywał jej moc tkwiącą w naturze, natomiast jej matka była ogromną zwolenniczką metody dr Kneippa i sama zajmowała się ziołolecznictwem. W swojej książce Apteka Pana Boga autorka Maria Treben zamieściła receptury na wiele schorzeń w oparciu o zioła szwedzkie, gdzie wspólnym składnikiem są gorzkie korzenie pobudzające układ trawienny oraz mieszanki ziół o działaniu oczyszczającym organizm z toksyn.