Opis
Piękne miejsca w Tatrach budzą piękne wspomnienia. To nie tylko przyroda nas zachwyca. Zarówno tu, pod Kopieńcem, jak i wszędzie tam, gdzie prowadzono wypas owiec i krów, pozostały w krajobrazie ślady w postaci niezarośniętych polan i szałasów. Pozostała też historia ludzi, ich trudów i radości. Bez szacunku i pamięci o nich za dużo byśmy stracili. Stąd idea tej książki, która ma utrwalać pamięć o dawnych właścicielach, szacunek do nich, ich dziejów i historii tej Polany.
Często myślę o tych, którzy przez wieki tutaj w Tatrach wypasali owce i bydło, byli właścicielami. Dzisiaj, jako dyrektor Tatrzańskiego Parku Narodowego, chcę uszanować wszystkich związanych z Kopieńcem. Wydanie wspomnień o Kopieńcu traktuję jako formę podziękowania za trud kilkusetletniego bycia w górach, wytworzenia właściwej dla tego miejsca kultury i tradycji. Obiecuję też, że kulturowy wypas owiec na zawsze już pozostanie piękną, choć ograniczoną formą Waszego władania Tatrami.
Paweł Skawiński
Dyrektor TPN