Umiejętne włączenie do codziennej diety odpowiednich roślin zapewnia skuteczną profilaktykę zapobiegającą infekcjom oraz pomoc i ulgę w przypadkach zachorowań.
W książce m.in.: o leczniczych właściwościach czosnku, cebuli, bzu czarnego, babki lancetowatej, chrzanu, dziewanny, jeżówki purpurowej, lipy, maliny, sosny, szałwii lekarskiej oraz tymianku.
Znajdziemy tu również receptury na smaczne i zdrowe herbatki, soki, syropy oraz inne preparaty z wykorzystaniem omawianych roślin. Wśród nich m.in: syrop przeciwbakteryjny; herbatka przeciwwirusowa; miód z jeżówką na odporność; cebula z gęsim smalcem; inhalacja z olejku sosnowego; zioła do płukania gardła.
Autorem książki jest Zbigniew T. Nowak - znawca roślin leczniczych, autor wielu bestsellerów o tematyce ziołoleczniczej. Współpracował ze znanym zielarzem, franciszkaninem - o. Grzegorzem Sroką