Opis
Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości, a wyniki ich badań są jednoznaczne – każdy może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, chorób serca czy cukrzycy, zmieniając swoją dietę. Wzbogacone nowymi treściami drugie wydanie Nowoczesnych zasad odżywiania zawiera najnowsze, niepodważalne dowody dobroczynnego wpływu diety roślinnej na nasze zdrowie, a także aktualne informacje o zmianach w systemie medycznym i korzyściach, jakie mogą odnieść pacjenci z rosnącego zainteresowania żywieniem opartym na produktach roślinnych. Mleko, masło, schabowy, wszelkiego rodzaju „gotowce” – wielu z nas nie wyobraża sobie, że można jadać inaczej, choć to właśnie nadmiar białka, tłuszczu i żywności przetworzonej sprawia, że chorujemy. Uważam, że książka Colina i Tomasa Campbellów może odmienić (a czasem nawet ocalić) życie. Jej najważniejszy przekaz: to, czy będziemy cieszyć się zdrowiem, zależy nie tylko od genów czy leków, ale przede wszystkim od nas samych. Iwona Kibil, dietetyk, blogerka (Wegecentrum, Roślinny Dietetyk) Jestem przekonany, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie interesują mnie plotki czy treści zawarte w reklamach, tylko potwierdzone fakty. Badania naukowe nieprzerwanie dostarczają nam nowej wiedzy i warto zapoznać się z tymi najciekawszymi. Potwierdzają one, że dieta roślinna jest naprawdę dobrym sposobem zapobiegania wielu chorobom. Czas na rzetelną wiedzę i zmianę nawyków żywieniowych! Maciej Miecznikowski, muzyk, wokalista, aktor, współzałożyciel Fundacji „Wiemy, co jemy” Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia (www.wiemycojemy.org) Jestem wegetarianką od wielu lat. Moje dzieci – od urodzenia. Czy zadawano mi pytania o słuszność stosowania takiej diety? Bardzo często. Czy słyszałam, że z własnym życiem mam prawo robić, co chcę, ale nie powinnam ryzykować zdrowiem moich córeczek? Tysiące razy. Świadomość społeczeństwa zmienia się powoli, ale książka Nowoczesne zasady odżywiania to krok milowy w dziedzinie dietetyki. Wywraca do góry nogami wszelkie piramidy żywieniowe i na przykładzie wieloletnich, przeprowadzonych na gigantyczną skalę badań pokazuje, jakie stosować metody, by cieszyć się zdrowiem w każdym wieku. To lektura obowiązkowa dla wszystkich niedowiarków! Monika Mrozowska, aktorka, autorka książek kulinarnych