Ten olejek eteryczny pozyskiwany jest z rośliny Foeniculum vulgare var. dulce, czyli słodkiego kopru włoskiego, znanego również jako koper rzymski. Jest ekstrahowany z rozdrobnionych nasion, metodą destylacji parowej. Olej, podobnie jak nasiona, jest dobry na trawienie, a także na wiele innych dolegliwości. Jest stosowany w aromaterapii w leczeniu skóry tłustej, zmarszczek i otyłości. Mówi się, że dodaje odwagi, determinacji i siły.
Olejek ten jest popularnym lekarstwem na problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia, kolki, nudności, wymioty, anoreksja i niestrawność. Pomaga również w utracie wagi, ponieważ mówi się, że wywołuje uczucie pełnego żołądka. Uważa się, że jego działanie moczopędne pomaga pozbyć się cellulitu. Olejek z kopru włoskiego ma uspokajać śledzionę i wątrobę. Działa oczyszczająco i tonizująco na skórę, pomaga przy siniakach. Należy pamiętać, że olej ten nie powinien być stosowany w dużych dawkach i należy go całkowicie unikać w okresie ciąży, laktacji. Nie mogą stosować go osoby cierpiące na raka piersi i epilepsję.
Słowo koper pochodzi od łacińskiego „foenum”, co oznacza „siano”. W średniowieczu był znany jako „Fenkle”. Było to popularne zioło, używane przez starożytnych Chińczyków, Egipcjan i Rzymian, którzy wierzyli, że koper włoski pomagał przedłużyć życie oraz zwiększyć odwagę i siłę człowieka. Wierzono również, że odstrasza złe duchy. Mówi się, że koper był używany do wzmocnienia wzroku, leczenia ukąszeń węży i łagodzenia kolki. W Indiach zwykłe, prażone lub pokryte miętą nasiona kopru włoskiego, zwane saunf, są często podawane po posiłkach, aby wspomóc trawienie.
Nazwa łacińska: Foeniculum Vulgare
Użyta część rośliny: rozdrobnione nasiona
Pochodzenie: Ukraina
Metoda ekstrakcji: destylacja parowa