Opis
W książce przybliżono nieomawiane dotychczas w doktrynie opłaty i inne należności ustalane lub pobierane przez organy urzędowej kontroli żywności.
W publikacji przedstawiono m.in.:
– pojęcia i zagadnienia dotyczące urzędowej kontroli żywności,
– zasady ustalania lub pobierania opłat i innych należności wynikające z unijnych rozporządzeń,
– problematykę wybranych krajowych opłat i innych należności ze szczególnym uwzględnieniem metod ich obliczania.
Opracowanie zawiera informacje dotyczące interpretacji przepisów rozdziału VI unijnego rozporządzenia nr 2017/625 oraz regulacji krajowych związanych z niemal 40 opłatami i innymi należnościami nakładanymi na uczestników łańcucha rolno-spożywczego (od pola do stołu) zawartymi w 15 ustawach.
Książka będzie przydatna dla pracowników organów kontroli oraz przedsiębiorców, jako wskazówka w zakresie finansowych obciążeń, którymi mogą zostać dotknięci w trakcie prowadzenia działalności.