Opis
W książce m.in.:
-formy prowadzenia działalności gospodarczej
-zakładanie i rejestracja działalności
-klasyfikacja usług gastronomicznych wg pkd
-stawki zus, terminy rozliczania i opłacania składek
-wybór formy opodatkowania
-obowiązki związane z prowadzeniem działalności w branży gastronomicznej
-zasady bhp przy obrocie środkami spożywczymi i HACCP
-koncesje oraz regulowana działalność gospodarcza
-kontrola działalności gospodarczej przedsiębiorcy
-jak obliczyć marżę gastronomiczną
-co nam dają remanenty stanu magazynu
-produkty i półprodukty
-zatrudnienie pracowników
-postępowanie kontrolne w zakresie zatrudnienia
-opodatkowanie podatkiem dochodowym
-ulgi i odliczenia od przychodu, dochodu i podatku
-obowiązki ewidencyjne i stawki w VAT
-kasy rejestrujące
-deklaracje podatkowe
-odliczenie i zwrot podatku
-odliczenie VAT od wydatków związanych z pojazdami samochodowymi