Opis
Nadwaga i otyłość stanowią na świecie i w Polsce poważny problem zdrowotny i ekonomiczny. W reprezentatywnych badaniach ogólnopolskich stwierdzono, że występują one u około 50-60% populacji osób dorosłych.Otyłość jest nie tylko a priori chorobą, lecz również stanowi przyczynę rozwoju wielu innych schorzeń, takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, zawały i udary, nowotwory złośliwe oraz wiele innych. Leczenie otyłości jest bardzo trudne i kosztowne. Z wymienionych powodów Światowa Organizacja Zdrowia i Rada Europy podejmują działania w zakresie opracowania i wdrażania programów poprawy sposobu żywienia populacji i podniesienia jej poziomu aktywności fizycznej. Złe odżywianie, a także mała aktywność fizyczna to bowiem główne czynniki prowadzące do tej patologii.Rezolucja 57 Światowego Zgromadzenia Zdrowia z 22 maja 2004 r. o przyjęciu Globalnej strategii dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia (Global strategy on diet, physical activity and health) wzywa kraje członkowskie do zaprogramowania, wdrożenia i ewaluacji działań na rzecz poprawy stanu zdrowia społeczeństw przez promocję właściwej diety i zwiększenie aktywności fizycznej. W ślad za wyżej wymienioną Strategią Rada Unii Europejskiej przygotowała w grudniu 2005 r. dokument pt: Zielona Księga - Promowanie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej: europejski wymiar zapobiegania nadwadze, otyłości i chorobom przewlekłym.W niniejszym poradniku przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące występowania nadwagi i otyłości na świecie, a także główne przyczyny prowadzące do ich rozwoju. Szczególną uwagę zwrócono na czynniki żywieniowe i środowiskowe, które mają znaczenie w profilaktyce otyłości. Podano także współczesne, oparte na dowodach naukowych metody leczenia tej choroby.W poradniku omówiono również zalety i korzyści różnych diet i leków szeroko przedstawionych w piśmiennictwie popularnym oraz w mediach. Książka ta zawiera wiele praktycznych wskazówek dotyczących terapii, a także zalecenia żywieniowe i przykładowe jadłospisy, które mogą pomóc w redukcji masy ciała u osób z różnym stopniem zaawansowania nadwagi i otyłości.