Opis
Czy wiesz, dlaczego gujawa jest aż tak popularna na świecie? Jaki owoc ma najwięcej niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu związków mineralnych? Co można - i bez wątpienia warto! - wytwarzać z fig? Gdzie najczęściej rośnie arbutus, a gdzie uprawia się pitangę lub rambutana? Do czego wykorzystuje się kardamon czy guaranę? Odpowiedzi na te i tysiąc innych pytań znajdziesz w tym oto popularnonaukowym przewodniku po świecie owoców egzotycznych (także tych już ""swojskich"", jak pomarańcze czy banany). Jego Autorka - prof. Eliza Lamer-Zarawska, powszechnie ceniony ekspert w dziedzinie fitoterapii - w sposób zwięzły, konkretny i wyczerpujący scharakteryzowała blisko 100 roślin mających smaczne, zdrowe, atrakcyjne pod każdym względem owoce. Poza tym uzupełniła publikację wieloma niebanalnymi przepisami na potrawy z najbardziej ciekawych owoców. Słowem, z pewnością warto mieć tę książkę na półce!