Opis
• Lepiej w Budzie czy w Peszcie?
• Jak zrobić chatkę z piernika?
• Gdzie jest węgierskie morze?
• Jak smakuje „bycza krew”?
Budapeszt i Węgry, czyli nowe spojrzenie na kraj nad Dunajem.
Po wyjeździe z Pascalem wakacjom czar dasz.
Ojczyzna Madziarów przyciąga turystów z całego świata, a dla Polaków ma znaczenie szczególne: od setek lat łączy nas z Węgrami braterska więź, która obrosła już legendą. Warto przekonać się na własne oczy, jak urokliwe jest zakole Dunaju czy jezioro Balaton i odwiedzić przepiękny Budapeszt, a także słynne regiony wina: Eger i Tokaj.
„Ciepły klimat i łagodne wzgórza sprzyjają uprawie winorośli, a z dobrych win kraj jest powszechnie znany, o czym świadczy stare powiedzenie »nie ma wina nad węgrzyna«. Jednak Węgry to nie tylko wino – rozwinęła się tu również kultura picia piwa oraz mocniejszych trunków. Warto przy tym podkreślić, że słowo »kultura« ma znaczenie dosłowne. Węgrzy piją umiarkowanie, żeby nie powiedzieć dostojnie, a upijanie się na umór, jak w niektórych nacjach północnoeuropejskich, nie jest w dobrym tonie”.
Sławomir Adamczak, podróżnik, autor przewodników turystycznych