Opis
Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego ""Podstawy przetwórstwa żywności"" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia: LP-RS/MENiS/2002.04.30). W podręczniku ujęto treści dotyczące modułu: 3 - ""Utrwalanie żywności"" i 4 - ""Badanie surowców i produktów"". Treści modułu 3 obejmują m.in.: cele i metody utrwalania żywności, utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur, termiczne niszczenie drobnoustrojów, sterylizacja żywności, utrwalanie, zagęszczanie, suszenie żywności. W module 4 zostały przedstawione następujące tematy: laboratorium oceny żywności, pobieranie prób, ocena organoleptyczna, podstawowe oznaczenia stosowane w laboratorium oceny żywności. Treści podręcznika uzupełniają liczne definicje, schematy, wykresy, tabele oraz tematyka do przemyślenia i wykonania.