Opis
Książka pt. Podstawy leczenia żywieniowego jest pierwszą, od bardzo wielu
lat, publikacją na temat żywienia klinicznego, która ukazuje się na polskim
rynku. W dodatku jest jedną z, naprawdę niewielu publikacji na ten temat
i to nawet biorąc pod uwagę publikacje zagraniczne. Autor: prof. Mikołaj
Spodaryk (pediatra) jest stuprocentowym autorytetem w dziedzinie żywienia
klinicznego, zarówno z naukowego (liczne publikacje naukowe), jak
i zawodowego (wieloletnia praktyka kliniczna z najciężej chorymi dziećmi
i dorosłymi) punktu widzenia. Profesor Mikołaj Spodaryk jest ponadto
wybitnym Nauczycielem, wychował wiele pokoleń Żywieniowców, którzy
stosowali zdobytą wiedzę dla ratowania zdrowia i życia ludzi. Niżej podpisany
jest jednym z nich.
Książka, będąca zarazem podręcznikiem, jest adresowana nie tylko do
specjalistów, którzy już zajmują się leczeniem żywieniowym i pragną pogłębić
swoją wiedzę, ale także do wszystkich ludzi, którzy chcieliby rozpocząć
swoją przygodę z tą, jakże ciekawą, dziedziną medycyny. Podręcznik
porusza zagadnienia z zakresu anatomii i fi zjologii, prezentuje podstawowe
pojęcia i defi nicje leczenia żywieniowego, omawia wskazania, przeciwwskazania,
technikę i sposób prowadzenia żywienia drogą przewodu
pokarmowego i drogą dożylną. Sporo czasu Autor poświęcił prezentacji
rodzajów powikłań oraz sposobów zapobiegania im i ich leczenia.
Podsumowując, w ręce Czytelników trafi a nowa, bardzo wartościowa
publikacja z obszaru leczenia żywieniowego, napisana przystępnym językiem
przez niekwestionowanego Specjalistę. Jest to pozycja absolutnie
warta przeczytania.