Opis
Biotechnologia jest multidyscyplinarną dziedziną wiedzy zajmującą sie badaniem, wytwarzaniem i stosowaniem materiału biologicznego do produkcji bioproduktów. Biotechnologia przemysłowa odgrywa nieocenioną rolę w produkcji antybiotyków, szczepionek, witamin, enzymów, białek, składników biologicznie czynnych, składników żywności i pasz, a nawet nośników energii (m.in biogazu). Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik, w którym procesy biotechnologiczne przedstawiono w sposób kompleksowy i w wielu aspektach. W książce opisano zagadnienia dotyczące poprawnej realizacji procesów i operacji biotechnologicznych, a przede wszystkim optymalizacji oraz doboru warunków technicznych i technologicznych decydujących o jakości gotowych bioproduktów. Najwięcej miejsca poświęcono inżynierii bioprocesowej, w tym inżynierii bioreaktorów w aspekcie przebiegających w nim procesów mikrobiologicznych, biochemicznych, fizycznych i chemicznych. Wiele miejsca zajmuje opis metod wydzielania, oczyszczania i utrwalania bioproduktów odprowadzanych z bioreaktorów. Publikacja jest przeznaczona dla studentów biotechnologii oraz kierunków pokrewnych (technologii żywności, farmacji, inżynierii chemicznej), a także dla pracowników naukowych i inżynierów zajmujących się realizacją procesów biotechnologicznych.