Opis
Każdy zakątek Polski jest inny. Dotyczy to także kuchni, która w zależności od regionu oferuje charakterystyczne potrawy. W książce zebrano najciekawsze przepisy na smaczne regionalne dania. Dzięki nim nie tylko wzbogacimy domowy jadłospis, ale także przekonamy się, jak bogata jest nasza tradycja kulinarna.
Książka zaprasza w kulinarną podróż po Polsce:
* na POMORZU zjemy zupę z żółtej brukwi, miodny kuch czy karbonadę po kociewsku
* WARMIA i MAZURY pochwalą się zupą warmińską, farszynkami i dzyndzałkami biskupa
* kartaczy, kiszki ziemniaczanej i sękacza spróbujemy na PODLASIU i SUWALSZCZYŹNIE
* pyry z gzikiem, kluchy na łachu czy szare kluchy odnajdziemy w WIELKOPOLSCE
* sztufady wołowej, flaczków po warszawsku i galarety z nóżek skosztujemy na MAZOWSZU
* na LUBELSZCZYŹNIE i POLESIU dowiemy się, jak przygotować płucka z warzywami, kulebiaczki czy nalewkę z żurawiny
* smak ""śląskiego nieba"", germuszki, modrej kapusty i szpajzy cytrynowej poznamy na ŚLĄSKU
* maczanką po krakowsku, bajglami czy kluskami scykanymi uraczymy się w MAŁOPOLSCE
Alfabetyczny indeks potraw ułatwia odnalezienie interesujących dań.
Szczegółowe wskazówki i kolorowe fotografie pomagają w realizacji kulinarnych pasji.
Praktyczna i inspirująca książka kucharska!