Niepowtarzalny urok świąt Bożego Narodzenia… kolacja wigilijna, świąteczny obiad, sylwestrowy wieczór mają swoje prawa w kulinarnej tradycji Polaków. Smaczne, wykwintne, bogato doprawiane potrawy są niestety ciężkostrawne, kaloryczne i podstępnie zrażają nas do tego, aby gościć się za stołem. Czy można więc ucztować bez stresu, że przybierzemy na wadze? Oczywiście, że można! Przekonuje nas o tym Autorka, podając rewelacyjne przepisy na znane nam świąteczne dania – we włoskim wydaniu. Alina Suder, dietetyk, trener personalny, popularyzatorka zdrowej kuchni śródziemnomorskiej, przybliża włoski styl żywienia, dopasowując go do kulinarnego gustu Polaków. W autorskich programach telewizyjnych („KucinAlina” TVP Polonia), w książkach (m.in. „Jak jeść i żyć, by młodym być”) i licznych artykułach przekonuje nas do walorów dań opartych na trzech regułach: kolorowe warzywa i owoce, świeże i sezonowe produkty oraz surowe tłuszcze. Wykorzystanie tych trzech zasad w gotowaniu pomoże nam tworzyć wartościowe, smaczne i lekkie potrawy.