Opis
Ziemniaki - jemy je niemal codziennie, bez względu na pory roku, i ciągle mamy na nie apetyt. Trudno sobie wyobrazić, że mogłoby ich nie być. Nie znalibyśmy wówczas smaku nie tylko puree, ale i chrupiących placków, klusek śląskich, pyz, frytek i wielu innych wspaniałych przysmaków.Mają mnóstwo zalet - są smaczne, tanie, pożywne, zdrowe i, wbrew powszechnej opinii, nie tuczą. Zawieraja cenne dla naszego organizmu cukry (skrobię), minerały (potas, magnez, wapń) i witaminy (C oraz z grupy B).
To najpopularniejsze w naszej kuchni warzywo tym razem wystąpi w roli głównej - zarówno w tradycyjnych, jak i bardziej wyszukanych, pomysłowych, ale zawsze niezwykle pysznych daniach.
Jeśli chcecie zabłysnąć prawdziwym kunsztem kulinarnym i wprawić w zachwyt rodzinę, a nawet najbardziej wybrednych gości, koniecznie zajrzyjcie do książki Barbary Jakimowicz-Klein "Potrawy z ziemniaków"! Zamieszczone w niej przepisy z pewnością możecie wykorzystać na każdą okazję.