Opis
Prawdziwa Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej to dzieło wyjątkowe, zawierające
niezwykle obszerną wiedzę na temat dawnej i współczesnej kuchni polskiej: „ofi cjalnej”
i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. Napisana barwnym, niezwykle obrazowym
językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych
miłośników sztuki gotowania
Na książkę składa się unikalny zbiór około 2500 wypróbowanych, przystępnie podanych
przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni.
W 19 rozdziałach tematycznych znajdują się między innymi przepisy na masła smakowe,
dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup
i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta nalewki, przetwory. Oprócz znanych receptur
na polski rosół czy kotlety schabowe, Autorka przypomina o takich zapomnianych
specjałach, jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki
w gniazdach. Zaś prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom,
grzybom i dziczyźnie. Każdy z rozdziałów jest poprzedzony wstępem zawierającym niezbędne
informacje z omawianej dziedziny.