Opis
Podręcznik omawia podstawowe zagadnienia prawa żywnościowego, jego historię i miejsce w polskim systemie prawa, a także zagadnienia szczegółowe, przede wszystkim wymagania dotyczące jakości środków spożywczych, higieny ich produkcji i obrotu, znakowania oraz urzędowej kontroli żywności.
Obowiązujące w Polsce prawo żywnościowe przedstawia całościowo jako jeden system norm prawnych, zbudowany na gruncie wzajemnie uzupełniających się przepisów polskich i wspólnotowych.
Adresaci:
Książka jest adresowana do studentów kierunków studiów stacjonarnych i niestacjonarnych oraz różnego rodzaju form kształcenia podyplomowego z dziedziny zarządzania produkcją i dystrybucją żywności. Szczególnie dotyczy to osób mających zamiar objąć lub już piastujących stanowisko pracy związane z wewnętrzną kontrolą jakości. Skorzystać z tej książki mogą również radcowie prawni i reprezentanci innych zawodów prawniczych.
Stan prawny na 1 lipca 2009 roku