Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, jeśli nie na stałe, to   przynajmniej w okresie letnim. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych   do życia składników, należy przygotowywać smaczne i w pełni wartościowe posiłki   z innych, niż mięso produktów.Przepisy zawarte w tej książce, w większości   pochodzące z kuchnni francuskiej, dostarczą Państwu pomysłów na proste i łatwe   do wykonania potrawy niezajmujące przy tym zbyt wiele czasu, niewymagające   dużego wysiłku, ani wysokich umiejętności. Ich tajemnica polega m.in. na tym, że   łączy się w nich zręcznie różne produkty i przyprawy, co w efekcie pozwala   sporządzić nieskomplikowane, ale niezwykle apetyczne i smaczne potrawy.W   pierwszej części książki znajdują się przepisy na ""małe dania"". Są to potrawy   nadające się na drugie śniadanie, lunch, podwieczorek lub lekką   kolację.Następny dział to sałatki, które mogą stanowić samodzielne danie lub   dodatek do innych potraw.Zupy oryginalne i pomysłowe, bowiem smaczna zupa   jest zwykle ważnym elementem posiłku.Wbrew pozorom nie jest to książka tylko   dla jaroszy i wegetarian, ponieważ każda z potraw przygotowanych według podanych   przepisów, może być również wspaniałym dodatkiem i uzupełnieniem dań z   mięsa.