Ponad 80 przepisów na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne, smaczne i zdrowe potrawy, które nie tylko mogą być podane w domu, ale również zapakowane do pudełka śniadaniowego i zabrane do szkoły, pracy albo na wycieczkę. Mogą posłużyć także jako pomysł na wypełnienie kosza piknikowego z przyjemnością opróżnianego w miłym towarzystwie na świeżym powietrzu.
Ponad 300 zdjęć pokazuje, że przygotowywanie potraw może być źródłem codziennej przyjemności, a nie udręki.
Grażyna Bober-Bruijn zachęca do sięgania po to co proste, dobre i zdrowe. Jej dewizą jest, ze żadna dieta nie wyklucza przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem. Karmi siebie i rodzinę, a często także przyjaciół - ku zadowoleniu wszystkich.
Poprzednia książka Pysznie bez glutenu autorstwa Grażyny Bober-Bruijn i Gosi Wieruszewskiej stała się bestsellerem!