Odzyskaj równowagę hormonalną, pozbądź się zbędnych kilogramów, popraw stan zdrowia i nastrój dzięki właściwemu doborowi spożywanych produktów. Dolegliwości hormonalne dotykają aż osiem kobiet na dziesięć. W książce znajdziesz informacje, wskazówki i rady, a także kilkadziesiąt wspaniałych i łatwych do przyrządzenia przepisów na potrawy, które mogą te dolegliwości złagodzić i sprawić, że poczujesz się lepiej. Równowaga hormonalna jest konieczna, aby czuć się dobrze i zapobiegać chorobom. Dotyczy to wszystkich kobiet, a zwłaszcza tych w przedziale wiekowym 35-55 lat – gdy zmienia się poziom hormonów, a skutki stresu są bardziej odczuwalne. Dzięki właściwej diecie można wpływać na równowagę hormonalną, a tym samym zachować prawidłowy poziom hormonów w każdym wieku, a także oddalić lub złagodzić dolegliwości typowe dla okresu przed wystąpieniem klimakterium oraz w trakcie klimakterium. W książce znajdziesz m.in.: niezbędne informacje o hormonach, ich funkcjonowaniu oraz fazach hormonalnych, listę składników spożywczych, potrzebnych do podtrzymania produkcji hormonów, opis czynników, które mają wpływ na równowagę hormonalną, 60 przepisów, które stymulują właściwą pracę hormonów, praktyczny plan żywieniowy na dwa tygodnie. Ulrika Davidsson – jedna z najbardziej doświadczonych w Szwecji doradczyń do spraw dietetyki, autorka książek kulinarnych. Efektem jej rozległej wiedzy w zakresie dietetyki i zdrowia są zawarte w książce Odzyskaj równowagę hormonalną przepisy na potrawy, które mają pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi hormonalnej. Mia Lundin – wykwalifikowana pielęgniarka w dziedzinie ginekologii i położnictwa. Od dwudziestu lat zajmuje się leczeniem zaburzeń hormonalnych, takich jak dolegliwości klimakteryczne, PMS i depresja poporodowa.