Opis
Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami,
pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania
powstające w zgodzie z ideą slow food.
Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki,
które odkryjesz dzięki
KULINARNEMU PRZEWODNIKOWI NATALII SOSIN-KROSNOWSKIEJ.
Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na
stół.
Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności.
Wegański smalec z fasoli
Pasztet z amarantusa ze śliwkami
Omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem
Policzek wołowy na pure chrzanowym z piklowanymi burakami
Tartaczna zupa rybna
Deser z ogórka z pistacjami
Domowy cydr
to tylko część z potraw, których twórcy czerpią z polskiego dziedzictwa
kulinarnego.
Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła,
podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do
wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na
Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich
inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką
przyjemność.
Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniach
mięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi lub w tworzeniu dań
z wykorzystaniem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakość
produktów i otwartość na drugiego człowieka.
W tych doświadczeniach miłości i troski zawarta jest magia
smaku.