Opis
Skandynawia, jeden z najpiękniejszych zakątków świata. W zatoczkach kryją się kolorowe rybackie osady, wzdłuż brzegów wyrastają strome skaliste urwiska, wiszące mosty przerzucone nad turkusowymi wodami... Cisza, właściwie brak cywilizacji, wypoczynek w chatce nad jeziorem, jazda psim zaprzęgiem, białe noce i włóczące się wszędzie renifery...Skandynawia to także gwarne stolice Finlandii, Szwecji, Norwegii i Danii, wspaniałe zabytki i muzea, fińska sauna, szwedzka ABBA, norweskie fiordy i duński Legoland.Kuchnia skandynawska nieodmiennie kojarzy się ze śledziami. W menu Skandynawów często pojawiają się borówki, zwane czerwonym złotem lasów, a także cienki chleb tunnbröd znany też jako lefse. Najlepiej smakuje z... kiszonym śledziem lub w zupie mlecznej - pokruszony na kawałki i oczywiście... z dżemem borówkowym. Album zawiera zbiór najlepszych przepisów na dania skandynawskie, opisano w nim mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań.Śledzie korzenne (porcja dla 4 osób)Składniki:3 solone śledzie po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i goździkówpo 5 ziarenek gorczycy, kolendry i jałowca2 ząbki czosnku1 listek laurowy1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 szklanki oleju1 cebula2 łyżeczki posiekanej natkiSposób przyrządzania: Śledzie wymoczyć, usunąć ości, pokroić na kawałki długości 3cm. Gorczycę, jałowiec, goździki, ziele angielskie, pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z posiekanym czosnkiem, pokruszonym listkiem laurowym i papryką. Przyprawy zawinąć w gazę, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Kiedy olej przesiąknie korzennym zapachem, włożyć do słoika kawałki śledzi i posiekaną cebulę, wstawić na dwa dni do lodówki. Przed podaniem można posypać natką.