Miód Leśny - jak sama nazwa wskazuje, miód leśny to produkt wytwarzany z roślin dziko rosnących na leśnych terenach. Miód leśny powstaje z nektaru różnych roślin miododajnych, takich jak na przykład jeżyna, malina, borówka, lipa, rumianek i dzika róża oraz ze spadzi liściastej lub iglastej. Kolor miodu leśnego zależy od danego zbioru, czyli tego, kiedy i z jakich kwiatów pszczoły zebrały nektar. Oznacza to, że miody leśne z naszej pasieki mogą być nieco inne każdego zbioru i bynajmniej nie jest to ich wadą.
Zastosowanie miodu leśnego:
Działa bakteriobójczo.
Pomaga w leczeniu chorób skóry.
Podnosi odporność i kondycję organizmu.
Warto go spożywać w przypadku chorób serca i problemach z układem krążenia.
Może być stosowany jako cukier w codziennym użytkowaniu.
Kolor: W postaci płynnej może być on jasno- lub ciemnobursztynowy, natomiast z czasem miód leśny blednie. Po krystalizacji staje się lekko złotawy, bywa też być szarożółty.
Smak: Słodki, nieco żywiczny smak, da się w nim też wyczuć wonne zioła.
Zapach: Intensywny zapach, a jego woń przywodzi na myśl leśne polany.
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: Czerwiec/ Wrzesień
Krystalizacja: Średnia krystalizacja