Miód Rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych miodów w Polsce. Polski miód rzepakowy to jeden z najwcześniej wytwarzanych miodów, pszczoły zbierają nektar z kwiatów rzepaku w okresie wiosennym. Jest to wyjątkowy rodzaj miodu, dlatego że właściwie jako jeden z pierwszych powstaje w pasiece po zimowej przerwie. Jak nazwa wskazuje ten złoty eliksir powstaje z nektaru i pyłku zbieranego z kwiatów rzepaku. Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce.
Zastosowanie Miodu Rzepakowego:
Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Polecany przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy.
Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie.
Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.
Przyspiesza gojenie ran.
W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.
Kolor: W stanie płynnym jest on prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową, po krystalizacji ma kremową konsystencję i biały lub szaro-kremowy kolor.
Smak: Bardzo słodki.
Zapach: Delikatny zapach.
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: Maj
Krystalizacja: Bardzo szybka.