Skarby Roztocza Miód słonecznikowy 370g
Miód słonecznikowy to nie lada pyszna nowość w naszej słodkiej ofercie. Miód słonecznikowy od lat był bardzo popularny, lecz gównie we wschodniej części Europy. Rozległe uprawy słoneczników w Polsce wschodniej to powoli rosnący trend upraw rolnych w dobie dynamicznych zmian rynkowych – zarówno dotyczących cen, jak i obwarowań prawnych, ale także jak się okazuje też politycznych, bo ostatnio spotęgowana jego uprawa jest niestety efektem konfliktu zbrojnego za naszą granica wschodnią...
Korzyścią natomiast zdecydowanie stają się bardzo wydajne pożytki pszczele w postaci bezkresu zapierających dech w piersiach (szczególnie o zachodzie Słońca) pól pełnych słonecznych kwiatów słonecznika. Zobaczcie w galerii produktów zdjęcia z pobliskiego pola słonecznika, gdzie powstaje pyszny polski miód słonecznikowy z Roztocza. Pszczoły uwielbiają słodki nektar z tych pięknych oraz jakże wydajnych pożytków, dostarczając nam wyjątkowy rarytas dla naszego zdrowia - miód słonecznikowy.
Miód ze słonecznika
Słonecznik to roślina popularna na każdym kontynencie, jednak najwięcej słonecznych pożytków znajduje się w Ameryce oraz Meksyku. Występuje około 50 odmian tego gatunku- szczególnie często spotkać można odmiany oleiste, gdyż nasiona słonecznika zawierają aż 25–32% tłuszczów. Właśnie dlatego tak często spotkać się możemy z olejem słonecznikowym. Co więcej słoneczniki stanowią ostatnimi czasy również piękną funkcję ozdobną dla wielu przydomowych ogródków. Miód ze słonecznika powstaje szczególnie tam, gdzie występują rozległe uprawy tej rośliny. Wtedy często spotykana ostatnio polityka wędrowna wielu pasiek, owocuje pysznym miodem ze słonecznika. W składzie miodu słonecznikowego znajdzie się woda, glukoza, fruktoza i inne cukry proste, enzymy, związki fenolowe, flawonoidy, biopierwiastki, a także związki lotne. Warto zauważyć, że kwasowość miodu słonecznikowego jest dość wysoka, przez co jego smak jest wyjątkowy.
Właściwości:
Pomocny w leczeniu chorób układu krwionośnego - szczególnie korzystny dla serca oraz układu krążenia
Korzystny wpływ na układ pokarmowy - żołądek oraz jelita, ale także wątroba
Dzięki obecności fitosteroli obniża stężenie „złego” cholesterolu LDL we krwi
Jak wskazują źródła właściwości zdrowotne miodu słonecznikowego zbliżone są do popularnych nasion słonecznika.
Miód Słonecznikowy - smak, zapach:
Kolor: Od kremowej przez jasnożółtą aż po intensywnie pomarańczową. Najczęściej spotykany jest w odcieniu żółtym.
Smak: Bardzo słodki, wyrazisty, lekko kwaskowaty. Uważa się go za jeden z najsłodszych miodów.
Zapach: Wyczuwalny aromat kwiatów słonecznika.
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: Lipiec/sierpień
Krystalizacja: Dosyć szybko (w ciągu kilku tygodni) i często nierównomiernie, ale w drobne, smarowne kryształki.
Skarby Roztocza o sobie:
Nasze produkty nie są efektem masowej produkcji - jesteśmy z tego dumni.
Nie standaryzujemy, nie mieszamy, nie dodajemy żadnych substancji wzbogacających i nie przegrzewamy naszych miodów. Dbamy o to żeby zachowały wszystkie swoje naturalne właściwości zdrowotne, dlatego też mogą wystąpić różnice w kolorze oraz smaku, w zależności od czasu i miejsca zbioru. Także w przypadku naszych przetworów, może wystąpić naturalny osad, który nie jest skazą produktu lecz cechą domowych wyrobów.
Prosimy o wyrozumiałość, jeśli etykiety będą krzywo wycięte czy naklejone - wszystko robimy ręcznie i nie boimy się do tego przyznać. Czyż nie o to właśnie chodzi?
Nasza rodzinna, wieloletnia tradycja pszczelarska sięga początkami lat 30 zeszłego wieku, a obecnie jest nowoczesną w ponad 70% pasieką wędrowną, stąd też posiadamy tak wyjątkową i bogatą ofertę rodzajów miodu.
Nasz numer weterynaryjny: 061871623
Chcemy dzielić się z Państwem bogactwami regionu wpisanego na międzynarodową listę rezerwatów UNESCO - Naszego ROZTOCZA!