Oto sprawdzone przepisy na rozmaite potrawy w dwóch wydaniach: słonym i słodkim. Są tu bardzo smaczne przekąski i małe dania, znakomite pierogi i kluski, soczyste mięsa oraz kuszące wypieki.
W całej książce bliźniacze receptury zostały ułożone na przemian: danie słone, danie słodkie.
To doskonała propozycja na urozmaicenie domowego menu, znakomita szkoła smaku oraz sposób na zaciekawienie degustacją dzieci i innych członków rodziny. Pyszna zabawa w testowanie smaków.
Dysponując jednym podstawowym produktem, np. kaszą jaglaną czy piersią kaczki, możesz zdecydować, czy zrobisz danie z nutą słodyczy, czy raczej wytrawne.
Testowanie smaków to znakomita okazja do kucharskich eksperymentów oraz odkrywania nowych, tak dzisiaj modnych niekonwencjonalnych połączeń kulinarnych. Kruche tartaletki można przyrządzić z porem i cukinią albo z bitą śmietaną i truskawkami. Można podać słodkie knedle ze śliwkami albo parujące pyzy z mięsem okraszone skwarkami. Sałatkę ze szpinaku jednego dnia warto zaserwować w wersji wytrawnej, np. z pomidorami i cykorią, a innego – w wersji deserowej, z mango i ananasem.
W menu ważna jest rozmaitość.