Słodkości w insulinooporności
Słodko i zdrowo – czy to możliwe?
Czy potrafisz wyobrazić sobie życie bez słodkości? To chyba niemożliwe… ale od dawna wiadomo, że cukier nie krzepi, a szkodzi. Chcesz go ograniczyć? A może już polecono ci, by go usunąć z diety? Ratunku! Jak żyć bez pysznych ciast i słodkich przekąsek?
Nie rezygnuj z słodkości!
Na szczęście nie musisz z nich całkowicie rezygnować, nawet jeśli zmagasz się z nadwyżkowymi kilogramami, insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Dowodzą tego autorki Słodkości w insulinooporności, podkreślając, że to właściwe nawyki i umiar są fundamentem zdrowej diety. Żeby jednak uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami jedzenia słodyczy, musisz wiedzieć, kiedy i na co możesz sobie pozwolić.
Autorki podpowiadają:
-
co robić, żeby móc korzystać ze słodkich przyjemności
-
jakie słodycze można bezkarnie jeść i w jakich ilościach
-
jak odzwyczaić się od cukru dodanego
-
czego używać zamiast cukru
W książce znajdziesz także całą masę prostych i szybkich przepisów na smakołyki, którymi będziesz mogła się delektować bez poczucia winy. Zajadając zdrowe (i słodkie) alternatywy dla sklepowych bomb kalorycznych, poprawisz swoje zdrowie, wysmuklisz sylwetkę i zyskasz świetne samopoczucie! Czy można chcieć czegoś więcej?
Spis treści książki "Słodkości w insulinooporności"
Rozdział 1 - Słodkie życie z insulinoopornością. Czy to możliwe? - Dominika Musiałkowska
-
Słodkości - dobre czy złe?
-
Zmiana stylu życia
-
Słodycze a insulinoopornośść
-
Jak odzwyczaić się od cukru?
-
Zmiana podejścia
-
Szczególne okazje
-
Słodkie życie dziecka
-
Podsumowanie
Rozdział 2 - Słodko bez cukru - Magdalena Makarowska
-
Indeks i ładunek glikemiczny - proste sprawy
-
Słodyczne z niskim IG
-
Alternatywne źródła słodyczy
Rozdział 3 - Przepisy - Magdalena Makarowska
-
Porady
-
Lody
-
Batony, kulki mocy, kostki
-
Serniki
-
Puddingi, musy, kremy
-
Granole, crunchy, crumble, musli - dodatki do jogurtu
-
Ciastka, muffinki, markizy
-
Ciasta
-
Tarty
-
Słodycze raw
-
Słodycze z warzyw
Bibliografia
Indeks