Opis
Rozsądek mówi nam, że aby stracić na wadze, należy mniej jeść iwięcej się ruszać. Coś jednak powstrzymuje nas przed tymi zmianami. Przystępujemy więc do programu odchudzania zjak najlepszymi chęciami, jednak nieudaje nam się utrzymać na właściwym kursie. Ani niezliczone diety-cud, ani wydawane na odchudzenie miliardy niepomagają nam zrzucić wagę ipoczuć się lepiej.Wielu znas wciąż trwa wbłędnym kole wstydu ipoczucia winy. Niezliczone godziny trawimy zamartwiając się tym, co zjedliśmy albo zastanawiając się, czy ćwiczymy wystarczająco dużo, słowem, czyniąc sobie wyrzuty zpowodu czegoś, co już się stało. Tkwiąc wtym, co było, niepotrafimy żyć wteraźniejszości - wjedynej chwili, wktórej faktycznie możemy coś zmienić wswoim życiu.W książce ,,Smak. Świadome odżywianie..."" światowej sławy mistrz zen, Thich Nhat Hanh, oraznaukowiec-dietetyk zHarvardu, Lilian Cheung pokazują, jak raz na zawsze położyć kres zmaganiom zwagą. Oferując praktyczne narzędzia, wtym: metodę wytyczania osobistych celów, szczegółowy poradnik odżywiania orazplan praktykowania uważności wżyciu, autorzy pomagają nam uświadomić sobie korzenie naszych nawyków, a następnie prowadzą nas ku przemianie. ,,Smak. Świadome odżywianie..."" wprowadza nas wpraktykę uważności ipokazuje, jak ją zintegrować zcodziennym życiem - posiłkami, aktywnością ruchową iwszystkimi innymi sferami naszego funkcjonowania, aby świadomość iprzytomność weszły nam wkrew.