Opis
Kwiaty to świat fascynujących form, barw i zapachów. Stale nam towarzyszą, dekorowanie nimi to wszak nieodłączny element naszej kultury. Podobnie jak obdarowywanie - bukiet wręczony w prezencie niesie ze sobą wiele pozytywnych emocji.
Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów to książka, która krok po kroku wprowadza w tajniki florystyki. Dowiesz się stąd, jak pracować z kwiatami i jak tworzyć z nich przepiękne aranżacje na wszelkie okazje - łączyć kolory, komponować elementy, dobierać materiały, poszukiwać inspiracji na każdą porę roku. Autorka odkryje przed Tobą również przebogate możliwości florystyki ślubnej, podpowie, jak wyczarować z kwiatów bajkową oprawę tego wyjątkowego dnia. Co więcej, to jedyna dostępna na polskim rynku pozycja, która zapozna Cię z zagadnieniami fotografii florystycznej, czyli podpowie, jak zachować na zdjęciach ulotne piękno dekoracji roślinnych.
Pierwsza i druga edycja książki spotkała się z ogromnym zainteresowaniem czytelników, dlatego w trzecim wydaniu, rozszerzonym, czeka na nich jeszcze więcej praktycznych porad, pomysłów i inspiracji. Znalazło się tu kilkadziesiąt nowych fotografii, a także dwa całkowicie nowe rozdziały: pierwszy poświęcony fotografiom do publikacji w mediach społecznościowych, takich jak Facebook czy Instagram, drugi ? kwiatom w innych niż florystyka dziedzinach, między innymi w kuchni i w tworzeniu biżuterii ze szkła jubilerskiego.
Daj się porwać w niesamowitą podróż po fascynującym, barwnym świecie kwiatów i ich fotografii!
Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów to wyjątkowa książka, która krok po kroku wprowadza w fascynujący świat sztuki, jaką jest praca z kwiatami. To również jedyna na polskim rynku pozycja opisująca podstawy fotografii florystycznej.
Znajdziesz tu między innymi zagadnienia:
pomysły na kompozycje kwiatowe na każdą okazję i porę roku
dekoracje stołu
florystyka ślubna
teoretyczne i praktyczne podstawy pracy z kwiatami
przegląd materiałów i technik florystycznych
teoria koloru i zasady kompozycji
podstawy fotografii florystycznej
fotografowanie florystyki ślubnej
tajniki fotografii przeznaczonej do publikacji w mediach społecznościowych
warzywa i owoce we florystyce
wykorzystanie kwiatów w kuchni i w rękodziele
O autorze
Agnieszka Zakrzewska - Mistrz florystyki i zawodowy fotograf. Specjalistka do spraw komunikacji wizualnej, trener kreatywności, magister biznesu międzynarodowego. Ma na koncie pokazy i warsztaty florystyczne w całej Polsce, uczestniczka licznych wystaw, plenerów i targów. Odpowiedzialna za wypromowanie na polskim rynku zagadnienia fotografii florystycznej, autorka publikacji na ten temat oraz znanego cyklu FotoFlorystyka. Florysta za obiektywem, współpracuje z wydawnictwami branżowymi i uczestniczy w akcjach promujących kwiaty. Zdobywczyni nagród i wyróżnień w konkursach zarówno florystycznych, jak i fotograficznych. W książce Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów dzieli się nie tylko szeroką wiedzą florystyczną i fotograficzną, ale również pasją do natury i sztuki oraz zamiłowaniem do rękodzieła, którego elementy pojawiają się w wielu jej pracach.