Opis
Książka jest przewodnikiem całkowicie subiektywnym co jest jej sporym
atutem. Prange-Barczyński zabiera nas tylko do tych winnic, które sam
odwiedził i wie, że są warte uwagi. Poleca nam te wina, których osobiście
skosztował, i zachęca do próbowania tych potraw, którymi częstowali go
miejscowi. Dzieli się trudną do zdobycia i naprawdę przydatną wiedzą.
Wojciech Giebuta, Czas Wina
Warto opróżniać tylko te butelki, za którymi stoi ludzka historia
twierdzi Tomasz Prange-Barczyński. Autor świetnie przyjętej Europy
na winnych szlakach (2019) tym razem zabiera czytelnika w podróż
po winnicach i regionach całego świata. Do Kalifornii, południowej
Australii, Argentyny, Chile, Brazylii, Niemiec, do bogatego Bordeaux
i kipiącego życiem, winiarskiego Tbilisi.
Dlaczego wszyscy brazylijscy winiarze mówią po włosku?
Jaka znana polska rzeźbiarka ma za męża świetnego producenta
rieslingów nad Łabą?
Kim zachwycił się Robert Parker Jr., papież amerykańskiej krytyki
winiarskiej, już po pierwszej degustacji?
Dlaczego lepiej trzymać w winnicy trzy osły zamiast 70 kur?
Jak nie nudzić się w Pauillac?
Czyi przodkowie przywędrowali z Lubuskiego do Australii?
Dlaczego winogrodnicy nie wyrzucają włosów po wizycie u fryzjera?
Oprócz fascynujących opowieści o winie i winiarzach książka zawiera
praktyczne informacje i rekomendacje najlepszych restauracji, hoteli,
winiarni i, oczywiście, butelek, na które warto zwrócić uwagę w czasie
podróży.