Opis
Kawa - co ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat?Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Warto poznać jego rodowód - historię od ziarenka aż po aromatyczny filiżankę.Współczesny konsument czuje się często nieco zagubiony w mnożących się na rynku kawowych rozmaitościach. Jak dokonać dobrego wyboru? Jakie kryteria przyjąć? Jak przeprowadzić prosty test jakości? Jakie alternatywne i niekonwencjonalne zastosowania ma kawa? Jak odkryć na nowo kawowy raj utracony?Sara Magdalena Woźny na kartach książki odsłania przed nami tajemnice jednego z najpopularniejszych napojów wszech czasów.Każdy amator kawy po zapoznaniu się z książką Sary Woźny, Tajemnice kawy, wzbogaci swoją wiedzę o tym szlachetnym napoju.Kordian TarasiewiczStanisław Ignacy Witkiewicz, Witkacy, XX-wieczny geniusz indywidualizmu w sztuce, literaturze i filozofii zawsze zaznaczał, jakiego rodzaju dopingu używał przy tworzeniu swoich dzieł. Pragnę zatem, poprzez ""powinowactwo korzeni"", zapośredniczone w Żmudzi i Litwie Pruskiej, powiedzieć, że wszystkie moje poezje i filmy stworzyłem i wykreowałem, nadużywając Małej, Mocnej, Czarnej: K A W Y. Ona usuwała z umysłu wszystko, co nietwórcze. Esencjonalną ""kroplą"" nad i stała się dla mnie lektura książki Sary Magdaleny Woźny, Tajemnice kawy, która podziałała jak zwieńczenie artystycznego nałogu, objawiając jej, Autorki-i-Kawy, arystokratyczną duszę. To swoisty szampan. W oparach czarno-złocistej - k a w y!Tadeusz Żukowski,PEN Club (polski), Stowarzyszenie Pisarzy Polskich, Stowarzyszenie Filmowców PolskichNominacja do prestiżowej nagrody GOURMAND World Cookbooks Awards 2011 w kategorii: najlepsza monografiaSara Magdalena Woźny (ur. 1983) - absolwentka germanistyki na UAM, tłumacz i creative writer. Zajmuje się konsultingiem dla biznesu obszarów Polski i Niemiec, współpracuje z redakcjami czasopism i agencjami PR.W czasie egzotycznych podróży poznała smak prawdziwej kawy z ekologicznych plantacji w Peru. W 2008 r. ukazała się jej pierwsza książka Die Geheimnisse der Kaffeekultur. W 2011 r. opublikowano Tajemnice kawy.Promuje wysokogatunkowe kawy pod własną marką Natur-Kaffe. Kawę pije tylko organiczną. Sama ją mieli i parzy alla brasiliana - wbrew modzie na wymyślne sprzęty. Jak sama twierdzi: ""Dobra kawa całkiem nieźle smakuje z fusami - a fusy mają swoje plusy:)"". Prowadzi blog tajemnicekawy.com.Marzy o kolejnych odkrywczych podróżach i spotkaniach z ludźmi, z którymi mogłaby dzielić swoje pasje.