Opis
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem cz. 3 - podręcznik, składający się z trzech części, przeznaczony dla techników i szkółpolicealnych w zawodzie kucharz.Część 1.Zawiera wiadomości o środkach spożywczych, sposobach oceny sensorycznej surowców i potraw. Wiele uwagi poświęcono zagadnieniom bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii, prawu żywnościowemu orazwdrażaniu systemówGMP, GHP i HACCP.Omówiono w niej również ocenę towaroznawczą tłuszczów, warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, mleka i jego przetworów oraz ich zastosowanie w produkcjipotraw. Osobny rozdział poświęcono przyprawom.Część 2.Omawia ocenę towaroznawczą przetworów zbożowych, mięsa i podrobów zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny, ryb i owoców morza oraz sposoby ich wykorzystania w produkcji potraw. W tej części omówiono także sposoby przyrządzania ciast, zup i sosów gorących.Część 3.Poświęcona będzie potrawom półmięsnym, jarskim, zakąskom zimnym i gorącym, deserom i napojom. Zaprezentowane zostaną kuchnie różnych narodów oraz zasady przyrządzania potraw dietetycznych i organizowania przyjęć okolicznościowych.Liczne zdjęcia i schematy, tabele oraz receptury ułatwią przyswojenie wiedzyteoretycznej.Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową kształceniaw zawodzie kucharz, uwzględnia obowiązujące akty prawne, trendy i technikistosowane w branży gastronomicznej oraz standardy.