Opis
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie ,,cukiernik"" w zasadniczych szkołach zawodowych i szkołach policealnych.Materiał pozwala uczniom i przyszłym pracownikom zakładów cukierniczych zdobyć aktualną wiedzę dotyczącą:- znaczenia i roli żywności w żywieniu człowieka;- procesów zachodzących w produktach spożywczych i metod ich utrwalania;- opakowań żywności, ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów cukierniczych i ciastkarskich;- organizacji produkcji ciastkarskiej i cukierniczej z uwzględnieniem systemu HACCP;- normalizacji certyfikacji w produkcji ciastkarskiej i cukierniczej;- charakterystyki surowców cukierniczych;- charakterystyki i technologii wytwarzania półproduktów ciastkarskich.W książce uwzględniono także tradycyjne i nowoczesne rozwiązania technologiczne oraz obowiązujące przepisy prawne. Liczne ilustracje, fotografie, schematy poglądowe ułatwiają zrozumienie opisanych czynności oraz przebieg produkcji i poszczególnych procesów.Podręcznik opracowano zgodnie z aktualną podstawą programową i programem nauczania. Uwzględniono standardy wymagań egzaminacyjnych potwierdzających kwalifikacje zawodowe dla zawodu ,,cukiernik"".