Opis
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi
przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na
egzotyczne dania z różnych zakątków świata.
Receptury na:
schab z jałowcem
rosół ratunkowy dobry na wszystko
kleftiko pachnące Cyprem
pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej
tadżin z makreli
czy przepyszny tort Jadziny
zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty.
JOANNA BRODZIK zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące
cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami.
Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata
mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem
ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich
roślin zmieniły bieg historii.
Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki
chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować
jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić
cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do
ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych
przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz
mógł podzielić się z bliskimi.