Opis
Owoce maliny i jeżyny oprócz wartości odżywczych i smakowych mają również dużą wartość dietetyczną i zdrowotną. Do uprawy malin zachęca producentów zapotrzebowanie na owoce deserowe i do przetwórstwa, duża niezawodność uprawy, a także szybkie wejście krzewóww okres owocowania. Malina wykazuje dużą wrażliwość na czynniki atmosferyczne, glebowe i chorobotwórcze. Poznanie wymagań środowiskowych maliny oraz właściwych metod jej uprawy, a także znajomość odmian jest warunkiem uzyskania powodzenia w produkcji owoców. Jeżyna znana jest powszechnie w Polsce z zarośli i poszycia lasu. W naturalnym środowisku istnieje duża różnorodność gatunków i form, dlatego istnieje potrzeba uprawy jeżyny w ogrodach przydomowych lub działkowych oraz na plantacjach towarowych. Odmiany jeżyny uprawnej wykazują duże zróżnicowanie w stosunku do podatności na przemarzanie, pokroju roślin i wymagań środowiskowych. Informacje zawarte w tej książce mogą być przydatne do osiągnięcia sukcesu w uprawie.