Opis
Wszystko o fizycznych, chemicznych i biologicznych aspektach uzdatniania wody!
W nowym wydaniu podręcznika omówiono kolejne jednostkowe procesy stosowane w technologii uzdatniania wody, przy czym wyjaśniono nie tylko podstawy stosowanych procesów, ale podano także aktualną wiedzę w dziedzinie i szeroko omówiono najnowsze kierunki rozwojowe w technologii wody (procesy zaawansowanego utleniania, ozonowanie katalityczne, proces MIEX, wykorzystanie przepuszczalnych, reaktywnych barier).
W części 1 przedstawiono:
charakterystykę jakościową wód naturalnych
procesy separacji fazy stałej
koagulację i strącanie
rolę utleniania w technologii uzdatniania wody
metody sorpcyjne
W części 2 omówiono:
proces wymiany jonowej
procesy membranowe
biologiczne metody uzdatniania wody
uzdatnianie wód podziemnych w warstwie wodonośnej
po raz pierwszy technologie produkcji wód butelkowanych
Podręcznik przeznaczony jest dla studentów, wykładowców i pracowników naukowych takich kierunków, jak: chemia, biotechnologia, inżynieria i ochrona środowiska, inżynieria chemiczna i procesowa, technologia chemiczna. Sięgną po nią także inżynierowie praktycy, pracownicy firm konsultingowych, firm zajmujących się uzdatnianiem wody, stacji sanitarno-epidemiologicznych, a także inspektoratów ochrony środowiska.