Opis
Ocet winny był znany i stosowany już w czasach starożytnych jako przyprawa, środek do pielęgnacji ciała oraz lek w różnych dolegliwościach. Dziś jest odkrywany na nowo, a jego cudowny wpływ na zdrowie został potwierdzony licznymi badaniami naukowymi. Najnowsze z nich wskazują, że ocet jabłkowy i octy winne:- zwiększają odporność,- obniżają ciśnienie tętnicze,- zmniejszają ryzyko chorób serca,- zapobiegają nowotworom,- redukują zbędną tkankę tłuszczową,- spowalniają procesy starzenia.Octy jabłkowy i winny znalazły się na liście ""żywności funkcjonalnej"" czyli są uznane jako produkty odżywcze i zapobiegające chorobom. W czerwonym occie winnym występują przeciwutleniacze, które przeciwdziałają rozwojowi nowotworów oraz zmniejszają ryzyko ich powstawania. Zawarte w nim flawonoidy mają korzystny wpływ na pracę serca, zapobiegają nadciśnieniu, udarom i zawałom.