Opis
Maroko urzeka kosmopolityzmem Tangeru, Casablanki, Marrakeszu czy Rabatu, nowoczesnością Agadiru, a także zabytkowymi pałacami, starymi medynami i meczetami, kazbami południa i berberyjskimi wioskami. Są tu wysokogórskie pejzaże, rozległe pustynie, głębokie doliny rzeczne, bujne gaje palmowe i wąwozy. Wybrzeże omywają z jednej strony wody Morza Śródziemnego, a z drugiej otwartego Atlantyku. Wszystko to w połączeniu z wielokulturową społecznością tworzy urozmaicony kraj - muzułmański, a zarazem otwarty na świat nieislamski. Można tu wejść na szczyt Jebel Toubkal, zmierzyć się z falami atlantyckiego przyboju, wędrować kanionami lub przesiadywać w kawiarniach na nadmorskiej promenadzie. Wyśmienita kuchnia nawiązuje do tradycji Berberów, Maurów i Arabów, oferując mieszaninę aromatów, konsystencji i kolorów. Królują tu szafran, kurkuma, imbir, kuskus, rozmaite odmiany chleba i herbata à la menthe.