Opis
""Whisky jest - zresztą nie po raz pierwszy w swoim pogmatwanym i pełnym meandrów życiu - punkcie zwrotnym. Napój, który w XX wieku zdominował rynek mocnych alkoholi, stoi przed wyjątkowym wyzwaniem, jakim jest współczesny klient. Coraz bardziej wymagający, świadomy czaru marketingu i, jak pewnie przyznaliby niektórzy, coraz bardziej cyniczny. Jak whisky może w ogóle funkcjonować w świecie, który domaga się natychmiastowej gratyfikacji? Czy napój, który musi dojrzewać latami, zanim tak naprawdę będzie mógł nosić miano whisky (i który powinien pozostawać znacznie dłużej w subtelnym towarzystwie dębiny, aby oddać swój prawdziwy charakter), będzie w stanie dotrzymać kroku światu, w którym wszystko musi być coraz szybsze, większe i głośniejsze?""(z Wprowadzenia) Dave Broom jest laureatem prestiżowej Glenfiddich Award przyznawanej od czterdziestu lat za najlepsze publikacje i programy poświęcone problematyce kulinarnej.