Kasze zawierają wszystko, co jest nam potrzebne do dobrego samopoczucia: magnez, potas, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz aminokwasy. Wszystkie minerały występują tu w postaci naturalnej, nie musimy jeść rafinowanej, przetworzonej żywności i cały czas się suplementować, wystarczy ,,Pudding z kaszy gryczanej"" na śniadanie lub ,,Sernik z kaszy jaglanej na deser"". Nie ma skuteczniejszej drogi do osiągnięcia równowagi niż wprowadzenie kasz do codziennego jadłospisu. W tej książce łączę kasze głównie z warzywami i owocami, dzięki czemu uzyskujemy lekkostrawne, a jednocześnie pożywne potrawy, które można polubić. Dodaję też kasze do różnych wypieków - w połączeniu z mąką pszenną czy kukurydzianą wzbogacają ciasta, chlebki czy ciasteczka, a jednocześnie organizm łatwiej może wykorzystać zawarte w nich składniki, gdyż nie są one takie skoncentrowane.