Wiedza medyczna żyjącej w XII w. świętej mniszki Hildegardy z Bingen jest imponująca. Lecznicza moc ziół nie miała przed nią tajemnic. Kalendarz prezentuje zaledwie część jej bogatego dorobku w tej dziedzinie, dorobku, który, odkrywany w ostatnich dziesięcioleciach, zdumiewa skutecznością naturalnych sposobów na rozmaite problemy zdrowotne. Święta z Bingen traktuje chorobowe objawy w odniesieniu do całego organizmu człowieka i środowiska, w którym on żyje - patrzy na niego całościowo, podpowiadając, jakich środków użyć, by z jednej strony uleczyć niedomagania, a z drugiej zapobiegać niepożądanym stanom. W poszczególnych miesiącach kalendarz skupia się na ziołach i innych specyfikach, które są w danym miesiącu dostępne w naturze lub działają na schorzenia sezonowe. Zaczyna się od przybliżenia walorów zdrowotnych gorąco zalecanego przez Hildegardę orkiszu - pradawnej odmiany pszenicy, a także przepisów na codzienne potrawy i napoje na jego bazie, jak mus orkiszowy czy kawa orkiszowa. Ten, kto będzie śledził przepisy i opisy w kalendarzu miesiąc za miesiącem, znajdzie tu galgant, bertram, dyptam, wszewłogę, szantę, złocień maruna, nieszpułkę - charakterystyczne dla przepisów Mniszki z Bingen, jak i do dziś popularne w ziołolecznictwie dziewannę, siemię lniane, dziki bez czy babkę - wszystko to jako remedia na niedomagania serca, płuc, wątroby, reumatyzm, depresję, kaszel, katar, niestrawność i wiele innych przypadłości. Jak smaczne mogą być niektóre z nich, najlepiej się przekonać, wypróbowując słynny Herzwein czy tarninę w miodzie, a w święta delektując się pysznym, bogatym w bakalie ciastem bożonarodzeniowym na mące orkiszowej.