Składniki::
Masa netto: 200 g
Sposób użycia:
Zagotować 3 litry wody w garnku. Zdjąć garnek z ognia. Wsypać 50 g mieszanki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Odstawić na kilka godzin. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Odstawić na kilka godzin. Następnie podgrzać zioła prawie doprwadzając do wrzenia i odstawić na kilkanaście minut w celu opadnięcia ziół na dno. Przelać do wyparzonych słoików i zakręcić. Po ostudzeniu przechowywać w lodwóce.
Spożywać po 60 ml 3 razy dziennie. Najlepiej na pusty żołądek - np. na czczo (ew. dwie godziny po i przed posiłkiem). 50 g ziół i przygotowany z nich odwar powinny starczyć na około 2 tygodnie.
Odwar najlepiej spożywać na ciepło i w tym celu każdą porcję można wymieszać z gorącą wodą na chwilę przed spożyciem. W przypadku oznak zepsucia przechowywanego odwaru nier należy go spożywać.